Кальянна на різні бюджети: огляд двох бізнес - планів
Відкриття закладу будь-якого спрямування вимагає правильного бізнес плану і фінансових розрахунків. Не виключенням є і кальянні закладу. Розглянемо, два варіанти, різної цінової категорії.
Важливі аспекти відкриття кальянної
Власники ресторанів і кафе в великих містах знають наскільки ризикованим є їх бізнес. Велика конкуренція часто не дозволяє закладу піднятися і отримати успіх. З кальяннимі справи йдуть трохи інакше, ароматний дим все більше набирає популярності, а попит на такого роду закладу дуже великий. Підприємці поспішають зайняти вільну нішу, до того ж це можна зробити з невеликими фінансовими витратами, якщо знати всі особливості даного бізнесу.
Для відкриття кальянної, потрібно розуміти, що якісний, густий дим - це не просто сподобався багатьом варіант відпочинку. В першу чергу, це ціла культура, з великою історією і безліччю традицій.
Для того, щоб бути професіоналом в цій сфері, потрібно не тільки вміти вести бізнес, а й вивчити особливості конструкцій приладів, використання різного тютюну, вугілля, способів підготовки кальяну до куріння. Так, є безліч альтернатив звичним варіантам, що безсумнівно оцінять курці: чаші з фруктів (ананаса, кокоса, яблук, цитрусових), заміна води на іншу рідину: молоко, мінералку, алкоголь.
Тонкощів приготування оригінального кальяну безліч, тому важливим аспектом ефективної діяльності кальянної є хороші фахівці, яких потрібно знайти або навчити.
Так, головна прибуток закладу - це постійні гості, курці, що цінують якісний дим, атмосферу і професійний підхід до обслуговування.
Два варіанти бізнес плану кальянної
Варіант відкриття кальянної залежить від суми, яку в нею булет вкладено:
- Маленьке, утное заклад, з невеликим кафе;
- Сучасний або східний ресторан, з акцентом на послугу куріння кальяну.
Так, перший варіант невеликого закладу, вибирають початківці бізнесмени. Вкладення розраховані до 200 тисяч гривень. Ризики тут і справді не дуже великі, як і самі фінансові вкладення. В середньому, такі кальянні розраховані на 10 осіб і окупаються власникові до одного року. У бізнес план цього варіанту має бути включено:
- Оренду приміщення мінімум на 6 місяців;
- Оформлення документації;
- Ремонт, створення відповідного дизайну, покупка меблів і декору;
- Купівля обладнання, приладів та аксесуарів;
- Матеріали для кальянів (тютюн, вугілля), напої та частування;
- Інші витрати (на комунальні платежі, рекламу і т. П.).
При цьому, на оплату найманих працівників практично не залишиться грошей, тому більшість власників починають свій шлях самостійно навчаючись і обслуговуючи своїх клієнтів.
На превеликий закладу можна прийти розширенням готового бізнесу або ж вклавши велику суму вже на початку шляху. Така кальянная потягне близько 800 тис. Грн і більше. У бізнес план слід включити:
- Оренду приміщення. У більшості варіантів оплатити площа на пів року складе близько половини суми на відкриття;
- Оформлення необхідної документації;
- Ремонт, інтер'єр, меблі;
- Устаткування для кухні, бару і безпосередньо курильні пристосування;
- Матеріали, напої, кухня;
- Оплату персоналу;
- Рекламу, просування, соцмережі, акції;
- Організацію розваг.
Така велика кальянная завжди має ризики не окупиться і потягнути додаткові фінанси. При її відкритті важливо враховувати місце розміщення, конкуренцію, потік клієнтів, високий сервіс обслуговування.
Вас може зацікавити