Чому гірчить кальян, що з цим робити?
Що є причиною того, що ваш кальян почав гірчити?
Всім відомо, що хороший кальян не гірчить, але таке можуть мати місце. Це не тільки зіпсує враження від куріння, але і вплине на загальну атмосферу вечора. Гіркота кальяну може перетворитися в одну з головних тем для обговорення, а всі подальші дії будуть звернені на пошук і усунення її причини.
Як в такому випадку повинен вести себе господар?
Найкращою тактикою поведінки буде аналіз ситуації, що склалася. Необхідно зібратися і постаратися зрозуміти, в чому причина. Для початку спробуйте встановити:
- Чи є різниця між вугіллям, який використовувався, раніше (коли не було гіркоти) і зараз;
- Перевірте рідину в колбі;
- Можливо причиною є нова чаша;
- Чи є відмінності між старим і новим тютюном.
Якщо ви ствердно відповіли на один з перерахованих питань, починати пошук причини необхідно саме звідти.
Чимало важливим фактором є стан кальяну. Всі його складові необхідно утримувати в чистоті і постійно мити. Ідеальна чистота кальяну є однією з гарантій прекрасного смаку і аромату в процесі куріння. Особливу увагу варто приділяти чаші. Вона може бути виготовленою з найрізноманітніших матеріалів.
Спробуємо навести невеликий перелік найчастіших причин гіркоти в процесі куріння кальяну:
- Брудний або несумлінно вимитий шланг, чаша або колба;
- У разі великої кількості прокурений чаша може увібрати в себе сироп;
- Погана якість тютюну;
- Погана якість вугілля;
- Підгорання тютюну.
В процесі експлуатації за кальяном потрібно стежити і доглядати. Після кожного куріння його необхідно промивати, а не просто повертати на місце до наступного куріння. Мити кальян краще за допомогою спеціального йоржика і гарячою водою (бажано сильним струменем). Догляд за шлангом залежить від його типу і матеріалу. Тобто, які з силікону, мити досить легко. До речі, вони дуже швидко сохнуть. Деякі види шлангів не сумісні з вологою. Їх не можна мити і якщо від них починає виходити запах тютюну, єдиним варіантом стане викинути і замінити на новий.
Чаші багатьох кальянів зроблені з глини. Недолік таких чаш проявляється в схильності до вбирання тютюнового сиропу. Після тривалого використання кількість вбере чашею сиропу стає занадто великим. Це дуже негативно впливає на смак диму. Щоб уникнути подібної неприємності, глиняні чаші потрібно періодично надавати термічній обробці. Для цього їх кип'ятять (протягом 1-2 годин) або прожарюють на плиті. Одним словом, використовують будь-які зручні способи для випаровування всіх речовин. Глиняні чаші вимагають особливої акуратності в обігу. Інакше вони можуть потріскатися.
Не варто запасатися великою кількістю тютюну, з часом він може висохнути. Для зберігання тютюну найкраще підійде керамічна або скляний посуд, герметично закрита. Рекомендуємо віддати перевагу кокосове вугілля бистроразжігаемому. Він трохи дорожче, але таким чином ви зможете вберегти себе від гіркуватого і неприємного присмаку. У процесі куріння стежте за станом тютюну. Він не повинен пригорати, так як це моментально приведе до гіркоти в горлі. Таке може статися з таких причин:
Коли зазор між тютюном і фольгою занадто малий, і верхній його шар лежить впритул;
Надмірна жар від вугілля.
Якщо гіркоту тільки з'явилася, її усунення не потребують особливих зусиль. Збільште відступ тютюну від фольги або Kaloud Lotus. Рекомендована відстань, на якому повинні знаходитися верхній шар тютюну і фольга, 2-3 мм. Менший простір недостатнє і неприпустиме (для новачків).
Якщо ви переконалися, що правильно забили тютюн, наступним кроком стане перевірка вугілля. Може трапитися так, що жар дуже сильний. Ви, звичайно ж, могли придбати жаростійкий тютюн, але в подібній ситуації в будь-якому випадку варто: забрати вугілля, продути чашу і потім покласти вже трохи менше вугілля. Постійно контролюйте жар в кальяні. Для цього ви можете використовувати Калауд Лотус, або різні пристосування у вигляді ковпаків, бортиків і т.д. При дотриманні всіх рекомендацій ви ніколи не зіткнетеся з проблемою пригорання кальяну і зможете отримати масу задоволення від процесу куріння.
Вас може зацікавити