Як зробити кальян з чашею із яблука?
Чаші для кальяну з яблука є найпростішими і поширеними. Найбільш придатними для цього є яблука Granny Smith, Симиренка і Голден. Вони досить щільні, що дає можливість фруктової чашці не деформовані під час куріння.
Для приготування візьмемо ніж і зробимо рівний надріз по діаметру яблука. Потім приладом для видалення середини плода зробимо ще один розріз перпендикулярно попередньому. Видаляємо частина м'якоті і робимо місце для тютюну. Після цього необхідно обов'язково видалити зайвий сік яблука, використовуючи пару паперових серветок. Промаківаем, беремо нові серветки, залишаємо їх у яблуці і приступаємо до тютюну.
Рекомендуємо використовувати американський тютюн Hookafina, Нірвана, Starbuzz, або подібні з малиновим, яблучним, ананасовим, персиковим або м'ятним смаками. Попередньо необхідно викласти тютюн на паперову серветку і промакнуть, витягуючи, тим самим, зайву вологу. Це додасть йому легкість. Яблуко додатково зволожить тютюнову суміш в процесі куріння, виділяючи сік при високій температурі. Звичайним ножем подрібнюємо тютюн. Він обов'язково повинен бути легким і повітряним, без великих гілочок і паличок (щоб уникнути гіркоти в процесі куріння).
Для того щоб тютюн не засмічував колбу, потрібно акуратно змайструвати спеціальну сітку з зубочисток і помістити її в яблуко. Тютюн розміщуємо рівномірно по краю келиха. Тютюн необхідно злегка прим'яти і залишити до фольги 1 - 2 мм. Краї чаші повинні бути чистими від тютюну і частинок яблука, щоб потім вони не пригорали і не гірчить. Переконавшись, що тютюн розкладений рівномірно і правильно, за допомогою зубочистки робимо отвір в чаші (для гарної тяги).
Фольгу для такого кальяну необхідно складати в два шари. Обмотуємо нею чашу, робимо отвори від краю чаші до центру. Щоб вона вийшла красивою, зайву фольгу відрізаємо. Потім беремо 5 або 6 шматочків кокосового вугілля, ставимо їх на чашу і починаємо прогрівати. Всього через 5-7 хвилин ви зможете насолоджуватися курінням кальяну на яблучної чаші.
Чаша на яблуці робить будь-який тютюн особливо м'яким, також смакові якості стають більш ніжними. Перевагу слід віддати великим і стиглим плодам, які повинні бути досить жорсткі - якщо плід буде м'яким, то при палінні він може зваритися і в результаті цього розвалитися. Перевагу необхідно віддати яблукам сорту «Голден». Залежно від обраної тютюнової суміші, смакові якості кальяну на яблуці будуть варіюватися. Ідеально підійде тютюн зі смаком м'яти, вишні або м'яти. Багато також зупиняють свій вибір на винограді, дині, лісових ягодах.
Яблуко не так відчутно в післясмаку і практично не змінює смак забивання. Але, оптимально буде підібрати цитрусові, фруктові, ягідні смакові поєднання. Такі легкі смаки не викликатимуть дисбаланс, пов'язаний з «кислинкою» чаші на яблуці.
Чаша на яблуці має як певні переваги, так і недоліки. До основних плюсів відносять:
- легкість приготування;
- доступність фруктів;
- можливість приготувати кальян в будь-який час року і в будь-якому місці.
Якщо виділяти мінуси, то це буде:
- більш тривалий процес забивання в порівнянні зі звичайною чашею;
- з урахуванням того, що стінки фрукта досить погано проводять тепло, то віддаватися буде менша кількість спека;
- через знижену кількість спека, зменшується тривалість сеансу куріння - яблуко швидко приходить в непридатність і розпадається через високу температуру.
Щоб підготувати чашу на яблуці не знадобляться спеціальні інструменти. В цілому, процес приготування буде тривати близько 10 хвилин. Обов'язково потрібно підготувати:
- безпосередньо курильний пристрій - перевагу слід віддати кальянів в повній комплектації, що дасть можливість насолодитися більш легкої тягою;
- обробну дошку;
- кухонний ніж;
- вугілля для розпалювання;
- тютюнову суміш і фольгу.
Щоб правильно підготувати чашу на яблуці в домашніх умовах, слід дотримуватися певних рекомендацій. З цією метою ми підготували спеціальну таблицю.
Етап підготовки | Особливості |
Підготовка фрукта | По діаметру яблука слід зробити надріз, видалити м'якоть і підготувати місце для тютюну. Зайвий сік видалити за допомогою паперових серветок. |
Тютюн | Видалити надлишки сиропу з тютюнової суміші. Листя додатково подрібнити за допомогою звичайного ножа. Гілочки або інші домішки повинні повністю бути відсутнім. |
Колба і забивання | Щоб тютюн не засмічував колбу, потрібно в самій чаші підготувати спеціальну сітку. Для цього можна скористатися шпажками або зубочистками. Після того, як тютюн буде покладений в чашу, її необхідно накрити фольгою. |
Фінальний етап | Для хорошої тяги робимо в чаші кілька отворів. Прогріваємо вугілля і кладемо його на чашу. |
Вас може зацікавити