Приготування домашнього тютюну для куріння кальяну
Зробити тютюн для кальяну своїми руками можна, але процесуально це досить складно. Якщо ви врахуєте наші рекомендації, ваш тютюн в домашніх умовах вийде не гірше купленого.
Для цього потрібні наступні інгредієнти:
- Тютюн
Основний елемент нашого рецепта. Можна використовувати сигарний або люльковий тютюн, який потрібно нарізати. Його листя заздалегідь замочують в окропі, щоб зробити менш міцними.
- Аромамасла
Ефірні масла використовуються як ароматизатори. В аптеці їх асортимент широко представлений.
- Гліцерин
Використовується для того, щоб зволожити тютюнову суміш. Завдяки цьому інгредієнту дим вийде щільним і масивним. Купити його можна в аптеці або профільному магазині. Особливо цінується гліцерин німецького виробництва.
- Патока
Використовується для зволоження і тривалого зберігання тютюну.
- Процес приготування:
Спочатку в окропі вимочуємо тютюнову суміш. Якщо ви хочете, щоб в результаті вона вийшла міцною, замочіть тільки її частину. Найчастіше 80% тютюну заливають гарячою водою на 7-10 хвилин. Після цього воду зливають, а вміст просушують. Замочений тютюн змішується з необробленим. В отриману суміш додають 15-20 мг гліцерину, 5-7 крапель ефірного масла. Можна скористатися кількома видами масел. Потім поступово вводимо патоку, поки суміш не набуде консистенцію густого варення. На заключному етапі приготування поміщаємо тютюнову суміш в пластиковий контейнер і кладемо в темне місце на тиждень.
В першу чергу слід визначитися, який продукт повинен вийти в результаті. У більшості випадків, домашній тютюн для кальяну має високу міцність. Це пов'язано з тим, що тютюновий лист погано вимочується. Для кожного сорту тютюну характерні свої особливості і смакові характеристики. Наприклад, для більшої частини смаків оптимально підходить тютюн сорту Вірджинія, хоча він менш жаростійкий в порівнянні з Берлі.
На наступному етапі потрібно вже чітко розуміти, який смак має мати домашній тютюн для кальяну. Для цього знадобляться натуральні ароматизатори. Оптимально спочатку спробувати приготувати чисті смаки, а вже при наявності досвіду спробувати міксувати для отримання потрібної пропорції. В протилежному випадку, через неправильні пропорцій смак тютюну буде зіпсований.
Третій підготовчий етап пов'язаний з організацією місця, де буде відбуватися виготовлення продукції. Під час виготовлення буде дуже багато диму, тому вибирати слід приміщення з хорошою вентиляцією - витяжка і відкриті вікна допоможуть трохи зменшити димність. Етап варення під час готування домашнього тютюну не є обов'язковим. Тривалість готування буде довше, зате не буде стільки диму.
Посилення смакових характеристик
Рецепт приготування тютюну таким способом наступний: замочити тютюновий лист в воді - досить буде близько 30 хвилин, далі змінити воду і дати листю ще настоятися близько 30 хвилин. Оптимально використовувати гарячу кип'ячену воду. За рахунок цього з тютюнового аркуша піде весь надлишок нікотину, але фортеця тютюну залишиться на належному рівні. Далі тютюновий лист необхідно буде подрібнити. Як просочення багато хто використовує мед або патоку - змішані цукор і вода в співвідношенні один до одного.
Щоб суміш була більш зручною для використання, а також з метою продовжити термін її зберігання, зробити дим більш густим і насиченим, можна додати гліцерин. Він продається в аптеці і абсолютно безпечний для здоров'я. На останньому етапі можливе додавання різних ароматичних добавок. З цією метою краще вибрати подрібнені плоди, мед, сухофрукти, ароматичні трави. Багато хто віддає перевагу ефірним оліям, але потрібно стежити за тим, щоб вони були тільки натуральні.
Саме смакові ароматизатори відповідають наскільки насиченим і яскравим буде смак тютюну. Вони бувають двох різновидів:
- синтетичні - недорогі, але шкідливі для організму;
- наближені до натуральних - низькоякісні продукти з хімічним відтінком;
- натуральні - квіткова та ягідна витяжка, виготовити можна з будь-яких фруктів.
Самостійно приготувати тютюн для кальяну можна, якщо дотримуватися певних пропорцій і дотримуватися послідовність дій. Кімната для куріння суміш повинна розкривати класичний запах і солодкий аромат.
Інгредієнт | Пропорція |
Тютюн | Перевагу слід віддати цілісного тютюнового аркушу. У процесі приготування знадобиться близько 10 г |
Харчовий гліцерин | 70% В тютюнову суміш досить буде додати 30 г гліцерину |
Патока, мед або цукровий сироп | Пропорції залежать від особистих переваг, але потрібно стежити за тим, щоб тютюнова суміш не була занадто «вологої» |
Ароматизатори | 10-20 краплею буде досить для того, щоб посилити смак тютюну |
Вас може зацікавити